Élvezhető őrület-Váczi Dani kiállítása
2008. szeptember 16. írta: golovics

Élvezhető őrület-Váczi Dani kiállítása

Az idősebb látogató némi nosztalgiával fedezi fel Váczi Dani művein korábbi évek olyan idoljait, mint Nina Hagen, vagy Klaus Nomi  és gondolkodóba esik: vajon mit üzennek ők 30 év távlatából a fiataloknak?

Váczi Dani művei részben választ adnak erre a kérdésre. A művész talán leginkább a karikaturista módszerével közelít a popkultúra e sajátos válfajához, a punkhoz. Annak jellemző tulajdonságait felnagyítja és fokozza, így vázol torzképet arról a stílusról (szubkultúráról, ideológiáról) amely amúgy nagyon is szívesen tetszelgett torzképekben. A punk előadó most a bohóc ősi maszkjában tűnik fel, saját harsányságának elfolyó, elmaszatolódó színes festékcsíkjai rácsként zárják el az arcát.

A punk spontaneitásra és polgárpukkasztásra irányuló szándéka karikírozott formában ott van a képeken, de a punkkal szembeni kritikus hangok is helyet kapnak: ha a punk a szemét kultúrája, akkor szerepeljen a képen szemét: ténylegesen beleragasztva a képbe a cigicsikkeket, döglött darazsakat, papírfecniket, stb., ráadásul mindezt még csak nem is minden líraiság nélkül.

A punk témájú festmények mellett Váczi Dani szobrokat is kiállított. Az előbbiek kreáltságával teljes mértékben szembenáll az utóbbiak természetessége. Ezek a kisszobrok azt a fajta élményt nyújtják, amit akkor érez az ember, amikor megpillant egy természetalkotta képződményt, ami emberkéz alkotásának tűnik. Váczi Daninál azonban fordított a helyzet: köszobrai mintha a természetben keletkeztek volna, noha művészkéz munkái. Kis méretük ellenére is erőteljesek, értékük organikusságukban rejlik. A kiállításon ez az egyedül biztos menekülési útvonal: a természet felé.

Stoll'Art Galéria

 Tasnádi Attila írása

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr72665944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélai György 2008.09.22. 00:48:33

Nagyon sokat segítene, ha a cikkek, írások alján, vagy tetején megjelenne a nyomtató ikon, hogy segítse a kiválasztott írás papíron való megjelenítését, nyomtatását.

Köszönettel

Bélai György
süti beállítások módosítása