Ma lenne 80 éves Andy Warhol
2008. augusztus 05. írta: golovics

Ma lenne 80 éves Andy Warhol

1928. augusztus 6-án született Andy Warhol, az amerikai pop művészet pápája.
1952-ben rendezte első kiállítását azokból a rajzaiból, amelyeket Truman Capote novelláihoz készített. A hatvanas évek elején kezdett festeni, első sikereit a népszerű képregények, hirdetések formai megoldásainak felhasználásával aratta (Dick Tracy, Popeye, Superman, a coca-colás üveg).
1962-ben megfestette a dollárbankjegyet, egy revolvert és híres Campbell-leveskonzerv-sorozatát.
Szita-nyomásos technikával készítette híres szerigráfiáit Marilyn Monroe-ról, Jackie Kennedyről, Mick Jaggerről, Elvis Presley-ről, Mao Ce-tungról és Leninről.
Stílusával, gyökeresen megújította a 60-as évek képzőművészetét. Plakátszerű, leegyszerűsítéseivel, elcsúsztatott kontúrú, irreális (pszichedelikus) színekkel átírt műveivel az egész világon végiggyűrűző pop stílust teremtett. Hatása tettenérhető a későbbi évek művészgenerációinak műveiben. Ma már szinte elképzelhetetlen egy jelentősebb képzőművészeti gyűjtemény Warhol mű nélkül.
Manhattanben 1963-ban megalapította stúdióját, amelyet Factorynak (gyár) nevezett el - kétségkívül a tömegkultúrára utalva. A Factory a társasági élet központja lett, zenével, tánccal fűszerezett kiállításai - a happeningek - a képzőművészet új útjait nyitották meg. Ebben az időben kezdett komolyan foglalkozni a filmezéssel is, 1969-ben Interview címmel havonta megjelenő filmes folyóiratot indított.   
A Factory-vel nyíltan bevezetett a képzőművészetben is egy marketing szemléletet, amely mára az egész műkereskedelmet gyökeresen
megváltoztatta.

1970 és 1986 között Andy Warhol a popkultúra legismertebb, legkörülrajongottabb alakja, a pop-art koronázatlan királya volt. Az amerikai álom megtestesítőjét látták benne, akinek művészete jelentősen befolyásolta a XX. század látásmódját, értékszemléletét.

Warhol 1987. február 22-én orvosi műhiba következtében, egy rutin epehólyagműtétbe halt bele.

Bővebben...

A szlovákiai múzeumáról bővebben...

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr27602207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása