Átjárás-Trespassing
2008. április 09. írta: golovics

Átjárás-Trespassing

Csurka Eszter, Csontó Lajos és Kamen Stoyanov kiállítása az Inda Galériában

2008. március 26. – 2008. április 18.


Három alkotó elegánsan kevés, mindössze öt műtárgya látható az Inda Galéria kiállításán. Csurka Eszter két, Csontó Lajos egy videoinstallációval, Kamen Stoyanov egy négy darabos fotósorozattal és egy nagyméretű lambda-printtel szerepel.

Essék szó itt részletesebben Csontó Lajos Még nem elég című munkájáról. Az installáció szövege, amely szavanként villan fel a képeken, a következő: „Még nem elég az oltalom/ Még nem elég az irgalom.”

Ez a mű szakít a frontalitás hagyományaival. A „vetítővászon” ugyanis egy gömbfelület, amely hasonlít az egykor oly népszerű rizslámpákhoz. A terem közepén van felfüggesztve, rá négy projektor vetíti a képeket. Az alap képi réteg nagyobb vízfelület hullámmozgása, ami szinte tökéletes folytonosság érzetét kelti azzal, hogy zökkenésmentesen vonul körbe vízszintesen a gömbfelületen. Erre vetítődik a következő réteg, a felvillanó képeké. Ezeknek bizonyára fontos a sorrendisége, de mivel a mű legalább négy irányból nézhető egyszerre, a nézőt arra készteti, hogy körbejárja a gömböt. Így a képek összjátékának mozgástere kibővül, a képzettársítások szinte korlátlan lehetőségét hozva. Talán a legfontosabb motívum, ami többször is feltűnik, egy műugrónő. Ugrásának az a fázisa van végtelenítve, amikor már elrugaszkodott az ugródeszkáról, de még nem kezd a víz felé zuhanni. Így örökkévalóan lebeg, mozgása a víz hullámzását ismétli meg. Feltűnik még (de nem egymás után) két mackó: egy kínai és egy játékmackó (ekkor a vetítőgömb a mackó hatalmas fejévé válik). Sínek, alagút, egy csak léggömbökbe öltözött pin-up girl, képregénykocka „Look at me” felirattal. A képek szemlélésének művészi élményét fokozza a kissé leírhatatlan, de a látható résszel mindenképpen összhangban levő zene.

E kiállítás kapcsán felmerül egy érdekes kérdés: a hagyományosnak tekinthető képzőművészeti technikákkal készült műalkotásokkal (festmények, szobrok) szemben mi a helyzet például a videóművészeti alkotások megvásárlásával? Hogyan kapcsolódnak be a műkincskereskedelem láncolatába?

Nos, az Inda Galéria kiállításának precíz dokumentációja erre is felhívja a figyelmet:

Csontó Lajos bonyolult, összetett művének ára 1,6 m Ft, Csurka Eszter installációi pedig 280 e Ft-ba kerülnek. 

Ezeket az alkotásokat DVD-n lehet megvásárolni. Érdekes elgondolni, hogy egy videoművekre specializálódott, akár komoly magángyűjtemény (leszámítva a vetítővásznakat, kivetítőket és lejátszókat) elférhet egy egyszerű DVD-tartóban.

Tasnády Attila írása

Képek:
Csurka Eszter: Csendélet 1., 2008.
Csontó Lajos: Még nem elég, négycsatornás videó,105 cm átmérőjű gömbre vetítve

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr48418074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása