KOGART - "Magánvagyon épül közpénzből? - Hiller István örül"
2008. április 09. írta: golovics

KOGART - "Magánvagyon épül közpénzből? - Hiller István örül"

Mivel korábbi blog bejegyzésemben hírt adtam a KOGART új projektjéről, érdemesnek tartom a témára visszatérni egy más szemszögből. A Heti Válasz Online, a kortárs képzőművészek jelentős részét sokkoló és megosztó írást tett közzé ebben a témában.
Íme egy kis idézet a cikkből:
"Forrong a képzőművészszakma: sokan felháborodtak, hogy a tárca megállapodást kötött a Kogart Alapítvánnyal egy Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozásáról. Ha a Kogart százmillió forintot szerez cégektől képvásárlásra, az állam további ötvenet ad hozzá - három éven át. Miközben a közgyűjteményeknek alig jut apanázs, magánvagyon épül közpénzből?

 

Az Andrássy úti palotában működő Kogart, vagyis a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tavaly nyáron jelentette be, hogy Nemzeti Kortárs Gyűjteményt kíván létrehozni, az eredeti elképzelésekben állítólag nem szerepelt, hogy állami támogatással. Aztán a nemzeti jelzőt elvetették, hiszen magánalapítványról, nem pedig közintézményről van szó. A terv olyan gyűjtemény "összevásárlását" tűzte ki célul, mely a kortárs magyar alkotók főműveiből állna össze, és méltóképpen reprezentálná hazánk jelenkori képzőművészetét.

Évente legalább száz képet vásárolnának a művészektől öt éven át - ez több mint ötszáz műtárgyat jelent. A pénzt cégek adnák össze, amelyeket a Kogart keres meg. Ők vállalnák, hogy évente legalább egymillió forinttal járulnak hozzá a gyűjtemény építéséhez. Arról, hogy milyen szempontok alapján, mely alkotóktól milyen képeket, mennyiért vásárol meg a Kogart, ötfős zsűri dönt ."

/A folytatás és a teljes cikk itt érhető el./

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr45418079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása