Az elmúlt 50 év - Roskó Gábor kiállítása a Ráday Galériában
2008. április 09. írta: golovics

Az elmúlt 50 év - Roskó Gábor kiállítása a Ráday Galériában

Roskó Gábor 50. születésnapját ünneplő kiállítás nyílt a Ráday Galériában. Ha egy kiállításon fesmények, kisgrafikák és egy-két kisplasztika szerepel, akkor általában a festmények jelentősége nagyobb és az utóbbi kettő darabjai inkább kiegészítésképpen, másodlagosan szerepelnek. Ezen a kiállításon azonban úgy tűnik, a kisméretű rajzoké az elsőbbség.

A Ráday Galéria figyelemre méltó kezdeményezése, hogy sorozatot tervez „Kifestőkönyv – nem csak kicsiknek” címmel. E sorozat első darabja Roskó Gábor „The last five thousand years” című füzete. A kiállított rajzok többsége e kifestőkönyv lapjain is feltűnik. A cím a zsidóság elmúlt ötezer évére utal, a rajzok az ószövetségi történésektől kezdve napjainkig illusztrálnak szövegrészeket, villantanak fel eseményeket.

A művész munkáihoz ezen a kiállításon nem tartoznak képaláírások, ki-ki műveltségéhez és fantáziájához mérten tájékozódhat közöttük. Sőt, a rajzok szignálva sincsenek. Mindez a művész akarata szerint történik, aki a kiállítás végén, annak lebontásakor fogja aláírni az elkelt darabokat, és talán címet is ekkor kapnak. (A rajzok ára darabonként 65e Ft, illetve 2 darabé 110e Ft).

A grafikák képi világához hasonló jelenik meg az egyik kisplasztikán, egy halotti urnán(?), míg a másik inkább a festményekével mutat rokonságot.

A kis rajzok mellett és főleg fölött (!) Roskó Gábor nyolc festménye is látható. Több közülük jól ismert, többször reprodukált darab. Szerepelnek például a „Ne nyúzzál már állandóan”, a „Bad and good hand in hand”, vagy a „Nem akarok beleszólni nyuszi, de ennek semmi köze a valósághoz” feliratú festmények. Furcsa alakok, állat-ember keveréklények által eljátszott képi gegek titokzatos világa.

A kifestőkönyv pedig műalkotás és befogadás érdekes összjátékának lehetőségét villantja föl. Egy kisméretű, néhány vonalból álló tusrajz viszonylag keveset veszít értékeiből a reprodukálás során. Aki tehát megvásárolja a kifejezetten kedvező árú (598 Ft) kifestőkönyvet, voltaképpen egy albumot kap reprodukciókból. A dolog azonban itt nem áll meg: ha valaki komolyan gondolja, hogy kifestőkönyvként használja, az alkotási-befogadási folyamatnak egy nagyon demokratikus szellemű kiterjesztésében vehet részt. Az pedig külön erény, hogy ez a folyamat elsősorban a gyermekek irányában nyílik meg.

A kiállítás megtekinthető: március 20-tól, április 14-ig.

Tasnády Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr60418061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása