Gondolatok, Jeges Ernő kiállítása kapcsán
2008. január 07. írta: golovics

Gondolatok, Jeges Ernő kiállítása kapcsán

Az elmúlt ötven évben méltatlanul háttérbe szorult nemzedék egyik különös képviselője Jeges Ernő. Ma sem tartozik a nagy sztárok közé, pedig munkássága alapján előkelőbb helyre lenne érdemes, mint a TOP 500-as ranglistán a 358. hely.

(Akit a részletes TOP 500 lista érdekel, azt a  műkincs.com oldalra kattintva a Letöltések fül alatt találja TOP 500 címen. Feltettem a hírek közé is egy linket, ahonnan szintén letölthető.

A TOP 500 csak 2008 január 15-ig tölthető le korlátlanul!)















2007. november 29-én nyílt meg a 6. Műgyűjtők Éjszakája rendezvénysorozat keretében a Nemes Galériában az, az ominózus kiállítás, amely ezeket a sorokat ihlette. A kiállítás hivatalosan december 23-án be is zárt már, tehát nem éppen megnézhető aktualitásokról kívánok beszélni, hanem általánosabb tanulságokról, Jeges Ernő kapcsán.

A Nemes Galéria, "Párizs-Szentendre-Róma" címmel rendezte meg a festő bemutatóját. A kiállítás Jeges életpályájának tanulóéveit követő közel két évtizedét volt hivatott bemutatni.

A tárlatot egy nagyon színvonalas és jól szerkesztett kétnyelvű katalógus egészítette ki. (Ezúton is köszönöm a galéria vezetőjének az átadott katalógus példányt!)

Bodonyi Emőke művészettörténész hozzáértő tanulmánya nyitja, megfelelő jegyzetekkel ellátva írását. A jó minőségű reprodukciókat egy alapos műtárgylista, ezt egy rövidítések jegyzéke, s a végén egy életrajzi kronológia követi.

Sokan furcsán nézhetnek, miért emelek ki látszólag evidens dolgokat, amelyek egy katalógustól joggal elvárhatóak lennének.

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy csak az ilyen és ehhez hasonló katalógusoknak és kiadványoknak van igazán művészettörténeti értéke. Ez pedig alapvető érdeke a művésznek és a galériásnak is, hiszen azért a művészettörténeti kánont mégis csak a művészettörténészek, kurátorok igazítják, korrigálják időről időre, tehát végső soron a műkereskedelmi piac is ehhez igazodik. A nemzetközi gyűjtői intézményi befektetői tendenciákról éppen a Balkon legutolsó számában Ébli Gábor tollából jelent meg egy nagyon jó összefoglaló, „Mit ér a kánon, ha magán?” címmel.  Mindenkinek ajánlom figyelmébe! http://www.balkon.hu/ 
A fenti Jeges Ernő cikk folytatása teljes terjedelmében a műkincs.com oldalon olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr6288556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása