Arnulf Rainer Kiállítás a Virág Judit Galériában
2008. február 23. írta: golovics

Arnulf Rainer Kiállítás a Virág Judit Galériában

Valamikor a hetvenes évek végén Párizsban találkoztam először Arnulf Rainer műveivel egy galériában. Megrázó élmény volt. Szinte minden művészeti vásáron, nagyobb nemzetközi kiállításon volt néhány műve, amit már ismerősként nézegettem.
Arnulf Rainer emblematikus figura és valljuk be világsztár festő. Jó, hogy itt van.
"A kortárs európai festészet egyik legnagyobb alakjának képei először jelennek meg ilyen teljességben a magyar közönség előtt. A Virág Judit Kortárs Galériában Klimt átfestett rajzaival, Loetz-váza átirataival és a 90-es évek közepén festett fátyolos olajképeivel jelentkezik a festő." Írja a galéria weblapja.
Megtudhatjuk azt is, hogy 1993-ban New Yorkban nyílt egy Arnulf Rainer Múzeum is.
A kiállítást nem kisebb személyiség nyitotta meg, mint prof Dr. Peter Baum, a linzi Lentos Kunstmuseum volt igazgatója. Kellő humorral és személyes élményekkel fűszerezte szavait. Valahogy az ilyen megnyitók mindig sokkal érdekesebbek, mint az elvont okfejtések. Szerencsére egyre több ilyennel találkozom.
Ő az az osztrák művészettörténész, aki nagyon sok magyar művész és művészettörténész  igaz barátja. A magyar képzőművészet ausztriai megismertetésében az elmúlt évtizedekben nagy szerepet játszott.
A kiállítás érdekessége még, hogy magyar művészek művei is helyet kaptak a kiállításon. Nádler István, Gaál József, Kopasz Tamás és Szikszai Károly munkái szerepeltek immár nem először együtt Arnulf Rainerrel.  2006-ban a bécsi Collegium Hungaricumban volt már közös bemutatkozásuk.


Íme a megnyitó képei: kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr81351334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása