A héten két nagy aukciósház, a Kieselbach Galéria pénteken, Virág Judit pedig vasárnap tartja évet záró, karácsonyi aukcióját.
Mindkettő csemege, a maga nemében.
Egy aukciónál a végeredmény -a kalapácsárak és a fantasztikus licitek- a lényeg. Most azonban, még az aukciók előtt, kifejezetten érdemes megnézni a képeket közelebbről is. Természetesen ez mindig is ajánlott volt, hiszen egy-egy mű gyakran évekre, évtizedekre eltűnhet egy gyűjtemény mélyén. De most éppen két merőben más szempont vetődött fel a két kiállítás kapcsán
Kezdjük, a naptári sorrendet betartva, a Kieselbach Galéria december 14-i, 35. aukciójának anyagával.
Ebben az anyagban a kisebb méretű képek tetszettek meg igazán és azok, amelyek kisebb mélységű pénztárcával is megszerezhetők.
Mondok rögtön egy példát. Kádár Bélának, a galéria egyik ablak mélyedésben "szerénykedik" egy kis vegyes technikájú  papír képe, a "Holdtölte lovakkal" (23x32 cm ). Akár egy kis korai Kandinszkij is lehetne.
Húsz évvel ezelőtt, Münchenben megadta a sors, hogy egy hatalmas Kandinszkij kiállítást nézhettem végig. Hasonlóan finom kis vázlatokkal és művekkel volt tele. De ha valaki átlapozza Kandinszkij három kötetes életmű katalógusát, akkor ott is láthat hasonlókat.
Erre a sajnos jelzés nélküli, de annál szebb Kádár műre, már 650.000 Ft-tól rá lehet startolni.
De ne ragadjunk le egy névnél. A mostani Kiselbach aukciós kiállításnak számomra pont az az üzenete, hogy nem túl nagy tőkével is gyönyörű műveket lehet megszerezni. Csak alaposan meg kell nézni a hátsó termeket és folyosókat is.
Kifejezetten érdekes, az oldalsó folyosón eldugva, egy nem túl nagy Schadl János mű, amely Álom címmel, 1921-ben készült és 2,2 millióról indul.
Szinte baráti (induló) ár, Fekete Nagy Béla  kis olaj  kartonja,  (Tükröződés, Város a folyóparton, 1966.) 230. tétel, 320.000 Ft.
Lossonczy Tamás, 1972-es "Természetbúvár" című vászna is csak 650.000 Ft-ról indul.

Korniss Dezső két "Tücsöktánca" ugyan kicsi kép, de az ár már húzósabb. (236. és 237. tétel.)
Ország Lili, "Tükörkép" (Város oválisban), 1958-as, kis méretű képe viszont jó vétel lehet, ha nem szalad el nagyon a licit.
Bene Géza 1947-es "Táj" című, vegyes technikájú papírképe méretében kicsi(31x39 cm), induló árában viszont meglepően alacsony (140.000 Ft). Szerényen húzódik meg a kiállításon, szintén az oldalfolyosón.
Egy dologban viszont egyáltalán nem "kicsi", az pedig a mű kvalitása.
Ha már a jó árnál tartunk, érdemes kiemelni Molnár Sándor, 241. tételként szereplő festményét is. Kikiálltási ára mindössze 220.000 forint.
További képekről és más szempontokról itt olvashatsz még: aukciok.blogspot.com

Érdemes még két dologra felfigyelnünk. 2007-ben bekövetkezett a magyar aukciós piacon azt a helyzetet, amire 2006-ban már elkezdtek a nagy aukciósházak felkészülni. Nevezetesen az, hogy a magyar műtárgypiac, jól érzékelhetően átalakul. Tehát, érdemes átpozícionálni a korábbi akár évtizedes gyakorlatot is. E szerint, az igazi műtárgy csak a "régi" (magyar mércével mérve, kb. a századforduló környékétől az 1945-48-as évekig).
 Ma már jól látszik, hogy elkerülhetetlen, minimum az Iparterves nemzedék javának a bevonása a műkereskedelmi piac felsőházába. Máshol pedig, engedve a nemzetközi trendeknek, a kitűnő magyar fotográfia bekapcsolása.
2007 őszén megtapasztalhattuk az új pozícionálási térkép markáns megrajzolására tett első igazán komoly lépéseket, mind Kieselbach-Einspach, mind Virág Judit aukciós boszorkánykonyhájában.
Ennek előzményeiről bővebben olvashatsz a www.mukincs.com 27. hírlevelében, amely 2007. május 29-n jelent meg.
Most, 2007 őszén és Karácsonyán pedig kezdenek jól kirajzolódni az új művészeti térkép főbb vonalai. Ezen a piacon persze vannak teszt versenyzők és vannak megállapodott, kiérlelt életművel rendelkező stabil szereplők, akik az új művészet-piac kánonjának főszereplői.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr87263043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.